Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Krem z ziemniaków, placki gryczane oraz krem czekoladowy

W sobotę 28 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje zupę krem. Potem przygotuje kiełbasę duszoną w aksamitnym sosie oraz usmaży do niej placki z kiszonej kaszy gryczanej. Na deser zrobi krem czekoladowy z bitą śmietaną i malinami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ziemniaki wbrew obiegowej opinii są niskokaloryczne - mają mniej kalorii niż kasze czy makarony. Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego nie może ich zabraknąć w kolejnym odcinku „Ewa gotuje". Gospodyni programu ugotuje więc krem kartoflany z dodatkiem pora. Do przygotowania kremu będą potrzebne: wywar drobiowy, ziemniaki, por, sól i biały pieprz. Zupę podana zostanie z zieloną papryką, plastrami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną.

Daniem głównym będzie biała kiełbasa duszona w białym winie z fasolą, podana z plackami z kiszonej kaszy gryczanej. Do przygotowania głównej części potrawy będą potrzebne: namoczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", boczek wędzony, surowa biała kiełbasa, cebula, czosnek, marchewka, tymianek, majeranek, przecier pomidorowy i białe wytrawne wino.

Trzy tygodnie temu Ewa Wachowicz pokazała, jak zakisić kaszę gryczaną niepaloną. Teraz przygotuje z niej placki gryczane. Do ich przygotowania oprócz ukiszonej kaszy będą potrzebne: jajka, natka pietruszki, bułka tarta, pieprz, sól i klarowane masło do smażenia.

Gotowe danie gospodyni udekoruje mikro ziołami: mizuną i czerwoną bazylią.

Za oknem coraz chłodniej i Ewa Wachowicz nie ma już świeżej zieleniny prosto z ogródka. Dlatego pokaże, jak założyć domową uprawę kiełków. Wystarczy zaopatrzyć się w kiełkownicę, nasiona, np. brokuła, rzodkiewki czy siemienia lnianego i wodę. Po kilu dniach będą gotowe pyszne i zdrowe kiełki z domowej plantacji.

Po obiedzie u Ewy Wachowicz nie może zabraknąć słodkości! Tym razem gospodyni zrobi krem czekoladowy. Do przygotowania deseru będą potrzebne: gorzka czekolada, oliwa z oliwek extra virgin, jajka, cukier trzcinowy, szczypta soli, rum, orzechy laskowe, bita śmietana, maliny i mięta.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 28 listopada w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13