Grill - temat specjalny

Ewa gotuje: Hinduski detoks, pieczone pierogi drożdżowe i sernik jaglany z wiśniami

W sobotę 7 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz w programie „Ewa gotuje” podzieli się kolejnymi sprawdzonymi przepisami zaczynając od kiczeri i pierogów drożdżowych z pikantnym nadzieniem, poprzez kiszonkę z kaszy gryczanej i czosnku aż do pysznego sernika z wiśniami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa Wachowicz przyrządzi hinduską potrawę o nazwie kiczeri, która wedle znawców Ajurwedy zapewnia oczyszczenie organizmu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Dwie godziny przed rozpoczęciem gotowania ryż i fasolę mung trzeba namoczyć w wodzie. Potem do garnka trafiają: odcedzony ryż i fasola, woda i sól do smaku. Na patelni podsmażamy przyprawy na klarowanym maśle: kumin, kurkumę, świeżo starty imbir, utłuczony w moździerzu goździk, ziarenka kardamonu i dodajemy do ryżu z fasolą mung. Na gotowe danie kładziemy świeżą kolendrę. Kiczeri jest niesamowicie zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.

Po kulinarnym detoksie Ewa Wachowicz sięgnie po sprawdzoną recepturę na pieczone pierogi drożdżowe faszerowane pikantnymi kawałkami kurczaka z warzywami. Gospodyni dostała ten przepis od znajomej z Zagórza. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, świeże drożdże, cukier trzcinowy i ciepłe mleko, żółtka jajek, oregano i sól. Farsz to: pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, klarowane masło, na którym karmelizujemy przyprawy do mięsa: słodką wędzoną paprykę w proszku i ostrą paprykę chili (też w proszku) oraz kurkumę. Potem w aromatycznych przyprawach obsmażamy mięso, dorzucamy posiekane pieczarki, pokojoną paprykę i pora. Farsz przyprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Kiedy całkowicie przestygnie dodajemy do niego garść startego twardego dojrzewającego sera. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, kładziemy na nie farsz i lepimy pierogi, które przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Do pieczonych pierogów idealnie pasuje sos z jogurtu z miętą i czosnkiem, doprawiony do smaku solą i pieprzem.

Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić nietypową kiszonkę, bo z kaszy gryczanej i czosnku. Z takiej ukiszonej kaszy można zrobić bardzo smaczne kotlety. Do słoika wsypujemy na przemian niepaloną kaszę gryczaną oraz czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy przegotowaną letnią wodą.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W programie „Ewa gotuje" nie może zabraknąć słodkości! Na deser będzie bardzo ciekawy bezglutenowy sernik jaglany z wiśniami, na orzechowym spodzie. Do przyrządzenia spodu będą potrzebne: roztopione masło, garść drobno pokrojonych włoskich orzechów i zmiksowane herbatniki bezglutenowe. Wymieszane składniki przekładamy do okrągłej formy, ubijamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się związał. Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Potem w garnku zalewamy ją mlekiem, słodzimy ksylitolem, dodajemy miąższ z laski wanilii i gotujemy do miękkości. W gorącej wodzie rozpuszczamy wiśniowe galaretki. Do ugotowanej gęstej kaszy dodajemy mleko, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wszystko razem miksujemy. Dodajemy dwukrotnie zmielony biały ser i również chwilę miksujemy. Masę jaglano - serową przekładamy do formy na stężały orzechowy spód. Kiedy przestygnie układamy na niej rozmrożone, odsączone wiśnie i zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową. Wkładamy sernik do lodówki, aby dobrze stężał. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale cudownie smakuje!

Smacznego!

"Ewa gotuje": Hinduski detoks, pieczone pierogi drożdżowe i sernik jaglany z wiśniami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3542

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 103

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14882

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17