Sezon na truskawki

Ewa gotuje: chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki

W sobotę 29 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaprasza na ostatni przed wakacjami premierowy odcinek „Ewa gotuje“! W programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zacznie od przygotowania chłodnika. Zielona zupa na zimno powstanie z dodatkiem bazylii. Do pierwszego dania trafią również: ogórki, dojrzałe awokado, czosnek, sok z cytryny, mleko migdałowe, sól, pieprz i oliwa. A do podania będzie również potrzebna bazylia i oliwa oraz rzodkiewki. Potrawę robi się szybko, a jest bardzo smaczna i zdrowa!

Na danie główne będą szaszłyki z mięsa mielonego, do tego surówka z jabłka, pora i marchewki oraz niezwykle aromatyczny ryż po zanzibarsku. Do przygotowania szaszłyków opikanych na ruszcie należy przygotować: mielone mięso wołowo-wieprzowe, cebulę, masło klarowane, czosnek, jajko, słodką paprykę oraz chili, sól, pieprz i bułkę tartą. Do surówki są niezbędne: por, marchewka, jabłko, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny, miód i pieprz. Do ryżu trzeba koniecznie dodać: oliwę, kumin, goździków, ziarna kardamonu, korę cynamonu, mleczko kokosowe, sóli miętę do dekoracji.

Po obiedzie czas na coś słodkiego, a że sezon truskawkowy w pełni, więc tych pysznych owoców nie może zabraknąć w kuchni Ewy! Na deser będą idealne do popołudniowej herbaty drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Aby upiec te smakołyki potrzebujemy następujących składników: mąki, masła, drożdży, śmietany, cukru puderu i cukru waniliowego, mleka, budyniu śmietankowego, ksylitolu, czekolady gorzkiej oraz truskawek.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 29 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki w ostatnim odcinku przed wakacjami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 203

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2