Ewa_Gotuje

Egzotyczna kuchnia według Ewy Wachowicz

W najnowszym, 444. odcinku programu kulinarnego Ewa Gotuje nie zabrakło dań z całego świata. Ewa Wachowicz zaskoczyła, przygotowując azjatycką zupę, meksykańskie danie główne i hiszpański deser. Sprawdź, jak przygotować te egzotyczne pyszności.

Fot. Materiały prasowe/Polsat

W sobotę 19 marca, w 444. odcinku kulinarnego programu Ewa Gotuje, gospodyni postanowiła zabrać widzów w różne regiony świata. Podróż po egzotycznych kuchniach rozpoczęła od zupy na orientalną nutę. Przygotowała sycący, a zarazem pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną, lecz mleczkiem kokosowym.

Na danie główne zaproponowała pieczone, luzowane udko indyka podane z sosem czekoladowym. Z kolei za deser Ewa Wachowicz zaserwowała ensaimadę, czyli zakręcone, jak skorupa ślimaka, ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

W programie Ewa gotuje prowadząca podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. 

1. Tajski krem z batatów i soczewicy według Ewy Wachowicz

 Tajski krem z batatów i soczewicy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić zupę orientalną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata. Dlatego na pierwsze danie Ewa przygotowała tajski krem z batatów i soczewicy. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: bataty, cebula, czosnek, olej ryżowy, soczewica, wywar jarzynowy, curry, sos sojowy, kawałek imbiru, pomidory krojone w zalewie, mleczko kokosowe i sok z limonki. Zupę podała z ryżem, prażonymi płatkami migdałów, papryczką chili i kolendrą.

2. Indyk w sosie mole według Ewy Wachowicz

 Indyk w sosie mole według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić indyka w sosie mole? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni zaproponowała indyka w sosie mole. Do tego dania trzeba przygotować: udziec z indyka (bez kości), sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, olej arachidowy, cebulę, czosnek, czekoladę gorzką, świeżą paprykę czerwoną i papryczkę chili, szalotkę, ziarna kolendry, sezam, goździki, cynamon, gałązkę rozmarynu, rodzynki, orzeszki ziemne. Dodatkiem do dania są frytki z pietruszki, śliwki w marynacie i rozmaryn.

3. Ensaimada według Ewy Wachowicz

 Ensaimada według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić ensaimadę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz upiekła wyjątkowy deser ze słonecznej Majorki, czyli ensaimadę. W przepisie na ten deser znajdują się: mąka, cukier, drożdże, mleko, jajka, żółtko, sól, smalec i cukier puder do dekoracji, a do podania powidła lub konfitura.

Zainspiruj się przepisami Ewy Wachowicz i udaj w podróż po kuchniach świata. Bądź na bieżąco - już za tydzień kolejny odcinek.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13